Followers

Google+ Followers

Saturday, December 26, 2009

christmas day


MERRY CHRISTMAS 2 all of U out there.praise to the LORD since we can celebrate the born of our saviour, JESUS CHRIST.


semalam, 25dec, seharian dr pg -ptg ddk d rmh menanti ketibaan tetamu n kemudian melayan mereka sume.overall yg dtg sumenye kaum kerabat yg terdekat.yg stay se kampung jg.blh smpi rmh ku dlm masa bbrp minit jak.dahla semalam hujan dr ptg pastu bhenti kejap then mlm hujan lg.papepun christmas ttp disambut dgn penuh kemeriahannya.

arini plan nk g beraya ke rmh sedara mara yg jauh dr rmh means kampung lain.but the most important thing 2 do is mo jumpa dgn one of my cuzen coz byk story mory yg mo diceritakan kpd ku.biasalah setahun brapa kali jak bjumpa.mcm 2 la kami klu bjumpa.sampai kdg2 klu bjumpa nonstop chitchat kami.my mum pun kdg2 naik bengang tgk kami lgsg x blh d suruh apa2 klu sdh duk crita.naseb la mak. kikiki....








Wednesday, December 9, 2009

bapak sakit

sehingga ke arini da sebulan lbh bapak sakit.b4 ni juz sakit pinggang n now disahkan menghidap darah tinggi.sian aq tgk bapak.nak bergerak pun ssh since bhgn pinggang dia 2 ada mcm 'biji' (org tua2 ckp urat berselirat).kami da prnh bw g klinik da 3 kali n jalani ujian tekanan darah 2x.first time uji darah kata ok n 2nd time uji ahad bru2 ni (6 dec) kata tekanan drh naik 200/90.emm...xtau la nak kata.mmg terkejut gak la.tgk mamak ari2 sediakan ubat2an ala tradisional timbul plak perasaan sedih d hati.so masa cuti yg ada ni aq la yg tlg tgk2 kan bapak sbb hanya aq n alfin jak yg ada d rmh selain mama n uncle pet.harap bapak cpt sembuh n ceria spt dulu kala.

w/o my bro

bapak n me

Friday, November 27, 2009

MANUKAN trip

arini aq n su g manukan.unplanned trip.lps g airport antar aunty trs g jesselton point tmpt tuk amik bot ke manukan.1st ingat mo g 3 island skali tp memandangkan time 2 da half day so ticket's seller 2 suggest kami amik trip ke MANUKAN.so apa lg a journey began.
memandangkan dah lama x naik bot so apa lg a bit nervous jg la at 1st.tgk keadaan air laut n awan line clear.xkan hujan la arini.tp tetiba time smpi d kawasan tgh ombak terasa begitu kuat skit n bot mula melambung d pukul ombak.fuh.. kecut perut siot...su trs genggam kengan aq kuat2.tetiba rasa takut yg teramat dlm hati haya TUHAN jak yg tau.a journey to manukan only takes 15 minutes n b4 that we go 2 SAPI island 1st to sent a korean couple.after that kitorg pun d htr ke destianasi yg ingin d tuju that is manukan island.

skul holiday

cuti sklh telah bermula dr 21nov ari2 n mcm biasa aq jg turut bercuti.bg form 5 student good luck in ur SPM n congratz 2 5A's UPSR students.

Tuesday, October 20, 2009

exam week month

last week, students form 3 menduduki PMR (7-13oct) n now students form 2 menduduki EXCEL(kira percubaan n final exam skali r) n next 2 week will the form 1 final exam. students yg nk exam cg2 pun bz.ye la mcm biasa kena prepare exam's Q. dah la this week kene submit SKT. sume bende kene settle by this week. td aq da settle clip ppr PSK Form 2 dgn bantuan kak Rosnah x lupa jg cik Mas yg membantu smlm.thanks a lot. lps ni kene htr ppr 2 Q Form 1 kt bilik cetak plak.berbalik kpd cter SKT, actually form ni kami d kehendaki taip tp memandangkan time amik form ni xda d mention pon yg kene taip so apa lg trs la capai pen hitam n fill up the form. after 3 days then kak kerani gtau yg PKP srh taip.apa blh wat la.xdpt nak turning back.dah la form ni ckp2 je.so td dgn muka selamba g la htr dgn Kak Tim (sowi kak tim).

arini wat revision dgn Form 1 students.mcm biasa bg a few Q in structured form tuk biasakan dorg cari jawapan sendiri.klu sllu biasakan bg btk objective Q mesti dorg xkan rujuk buku punya.masing2 akan guna M-16 n beratus2 peluru utk jwb Qs.ntah la apa nk jd dgn bdk2 zaman skrg.btl2 x fhm.

p/s thanks 4 all birthday wishes...OMG i'm 26 now.

Sunday, October 4, 2009

xtvt gotong royong

semalam merupakan ari sabtu n skul kitorg wat xtvt gotong royong menanam pokok.katanya tuk ganti cuti so sume guru wajib turun.so apa lg nk x nk kene gak dtg.oleh krn aq xda kelab/persatuan so aq join klb sc&math.grup ni kene tanam pokok aloe vera a.k.a lidah buaya.dlm xtvt ni guru juz pantau jer n student yg kene tanam pokok2 ni.ala bkn ssh pon nk tanam kan.lgpon kt tpk yg disediakan 2 da ada pokok lidah jin so juz kasi bersih kwsn sekeliling n pas2 bru blh tanam.pandai n creative jg bdk2 sc &math ni.tqvm 2 y'all guyz...korg mmg sporting.

ni lah hsl kerjasama dr grup kami

student n guru2

kak asriani yg very d sporting

slps gotong royong akmi mkn bersama n after that kami bertolak ke taman wawasan tuk attend 1 of our colleague wed...congratz 2 zenat samar n hubby.semoga kekal ke akhir hayat.

Tuesday, September 29, 2009

interview 2

arini ni aq g interview SPP tuk lantikan.fuh berdebarnya rasa.bkn apa ramai colleague ku ckp yg intrw ni ssh.coz ada yg gagal n kick out dr profesion guru.so apa lg aq pun kecut perut la.so mo atau x kene study jg wpun skit.dahla tau benda ni last minit.ni pun kira syukur la coz tetiba jak tergerak hati mo cek website SPP 26hb ari2.so apa lg t/hari 2 trs g bndr n copy sume dokumen yg d perlukan.pas2 semalam g skul tanya kak kerani kot2 ada surat panggilan intrw smpi d skul tp hampeh 1 surat pun xda.mayb coz of cuti raya yg lama so xda org mo g amik surat2 2 suma.kak kerani suruh aq sediakan sume dokumen yg perlu d sahkan n surat yg d download tuk d isi oleh pengetua.bru bikin stress bila dia ckp yg benda 2 sume mesti siap arini coz takut pengetua kuar.tp syukurla sumenya settle menjelang ptg b4 blk skul.

tuk intrw ni aq kene sesi kul 10:30am n kena dgn tuan haji ahmad zhabidi.nsb baik soklan yg d tanya x menggetarkan hati n jatung ku.so sumenya aq jwb dgn rilex jak.hrp2 ok la kptsn intrw ku arini.amen....

Saturday, September 26, 2009

money talk

tip kewangan tahun 2009

  • amalkan sikap menabung
  • kurangkan penggunaan kad kredit
  • senaraikan barangan yang hendak dibeli
  • membeli barangan tempatan
  • jimatkan penggunaan elektrik & air
  • menikmati makanan d rumah

Friday, September 25, 2009

friendship

HUBUNGAN persahabatan merupakan antara anugerah Allah yang tidak ternilai harganya. Sahabat, teman, kawan atau rakan, walaupun berbeza sebutan tetapi hakikatnya mereka sentiasa berada dalam lingkungan kehidupan kita pada setiap hari.

Tanpa sahabat, seseorang itu mungkin akan dikategori sebagai 'kera sumbang' iaitu orang yang tidak tahu bergaul dan suka menyendiri.

Bermacam-macam corak sahabat kita boleh dapati selepas bersahabat dengan seseorang. Ada sahabat yang kasar, tetapi lembut hatinya, ada sahabat yang nakal, tetapi suka mengambil berat, ada sahabat yang garang, tetapi penyayang dan pelbagai lagi.

Di samping itu, sudah menjadi lumrah dunia, ada juga sahabat yang hanya dekat pada kita apabila kita mempunyai kuasa atau kekayaan. Tetapi jika sudah tidak mempunyai apa-apa, kita mungkin ditinggalkan begitu sahaja.

Namun, ada juga sahabat sejati yang akan sentiasa bersama kita, tidak kira susah atau senang. Itulah teman yang benar-benar memahami erti persahabatan yang sebenar.

Walaupun teman sebegini sukar ditemui, tetapi setiap manusia boleh berusaha untuk menjadi seorang sahabat sejati.

bbrp tips membina pesahabatan yg murni:

10 'K' dalam persahabatan

KECINTAAN merupakan elemen yang paling penting dalam sesebuah persahabatan. Ikatan persahabatan akan mudah rapuh jika tiada kecintaan antara dua insan yang disandarkan kepada pemilik cinta itu sendiri. Oleh itu, kita perlu meluahkan rasa cinta terhadap sahabat.

KASIH SAYANG lebih kurang sama sahaja maksudnya dengan kecintaan. Namun, setelah kita mencintai sahabat, kita perlu curahkan segala kasih sayang kita terhadap mereka. Tetapi, kadangkala kasih sayang tidak perlu dipamerkan secara luaran. Cukuplah sekadar kita mendoakan untuk sahabat-sahabat kita. Itu sudah cukup membuktikan betapa sayangnya kita terhadap mereka.

KEIKHLASAN dapat menjamin sesebuah persahabatan mendapat keberkatan dan rahmat daripada Illahi. Tidak ikhlas ketika bersahabat dengan seseorang akan mengundang permusuhan antara sahabat. Bersahabatlah dengan seseorang kerana keluhuran hati budinya, bukan kerana rupa, pangkat atau harta yang dimilikinya.

KESETIAAN terhadap seseorang sahabat mampu memanjangkan tali persahabatan walaupun jarang bertemu. Apabila kita setia terhadap sahabat, kita akan diingati sehingga akhir hayat mereka. Ini kerana tidak kira susah atau senang, kita setia berada di sisinya memberi sokongan.

KEBERANIAN dalam berkata benar. Dalam persahabatan, kita hendaklah berani apabila ingin mengatakan sesuatu. Lebih-lebih lagi, jika kita telah melakukan sesuatu yang menyakiti hatinya. Kita kena berani mengaku padanya atas kesilapan yang dilakukan. Selain itu, kita juga kena berani menasihati sahabat kita. Ini kerana sebagai sahabat, kita mesti mahukan yang terbaik untuk mereka bukan?

KEJUJURAN juga perlu dalam persahabatan. Jangan sesekali menipu atau menyembunyikan apa-apa daripada pengetahuan sahabat kita. Mereka juga perlu tahu apa yang kita lalui dalam kehidupan kita. Jangan berahsia, melainkan pada perkara yang benar-benar perlu dirahsiakan.

KEMAAFAN. Sekiranya sahabat kita pernah melakukan kesilapan, bersedialah untuk memaafkannya, tidak kira sebesar manapun kesalahan mereka terhadap kita. Ini kerana sahabat yang baik adalah sahabat yang bersedia untuk memaafkan sahabatnya. Begitu juga sebaliknya.

KESEDIHAN. Apabila kita sedar bahawa sahabat kita sedang bersedih, maka ikutlah sedih bersama-sama dengan mereka. Tawarkanlah bahu kita untuk dijadikan tadahan air mata mereka. Mungkin ketika itu, tiada siapa yang akan mereka cari, selain kita sahabat mereka.

KEGEMBIRAAN. Jika kita gembira, maka berkongsilah kegembiraan itu bersama sahabat-sahabat tercinta. Tidak mahukah kita bergelak tawa dengan mereka? Tidak mahukah kita melihat ukiran senyuman indah pada raut wajah mereka? Kegembiraan kita, bermakna kegembiraan mereka juga.

KESERASIAN di sini bukanlah bermaksud, 'Kau cantik, aku mesti cantik,' atau 'Kau kaya, aku pun kena kaya'. Tidak sama sekali. Sememangnya manusia dijadikan berbeza-beza. Namun, dalam persahabatan, keserasian dapat diwujudkan apabila terbinanya persefahaman dia antara dua pihak.

Akhir sekali, hayati pepatah Inggeris di bawah:

"Friendship is an onion. It has many layers in it. Adds taste to your life, but if you try to cut it, you will get nothing but tears!"

(Persahabatan umpama bawang. Ia mempunyai banyak lapisan di dalamnya dan menambah perisa dalam kehidupan. Tetapi, jika anda cuba memotongnya, anda tidak akan dapat apa-apa, kecuali tangisan.)

Sumber: http//petuamelayu.com

Wednesday, September 23, 2009

it's eid 20092009

raya thn ni jatuh pd 20.09.2009.mmg lawa la tarikh 2.so plan dgn elis nk g raya rmh kwn2 primary skul.konon2 nye nak wat gathering kecil2an la.so set 22sept tp aq plak miscommunication smpi gtau kt mieza yg kami dtg beraya on 2nd day raya.huhuhu...slh info.cian mieza duk 1 hari kt rmh tunggu kedatangan kami yg x kunjung2 tiba.sowi sgt2 mieza.

so seperti yg d rancang aq,elis,elias,medeleo,stella n anne akn berjumpa b4 g serbu rmh kwn2.so sila la jamu mata anda dgn bbrp pic d bwh ni.


kpd kengkawan yg aq xdpt g beraya d rmhnya sorry sesgt erk.apapun...

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

musim2 raya ni mmg best mkn ketupat.so apa lg my mum pun wat la ketupat tk kami 1 family.sodapnye..tp xde rendang la.apapun thanx 2 my sis coz sudi msk ayam kurma tuk kami.luv u sis.


ready 2 eat


puding karamel

1st time try wat puding ni.teringin sgt nk makan coz biasanya time posa d U dulu mesti cari puding ni d bazar ramadan dpn RST tuk berbuka. akhirnya dpt gak wat sendiri n mkn dgn lahapnya.nyum..nyum...

sebelum di potong

sedia utk d makan

Wednesday, August 26, 2009

.:2nd mid term break:.

start 22aug til 31aug,all the students n teachers will be holiday.yeahhh...holiday once again.on 22aug also all the muslims will start fasting.2 all muslims out there happy fasting.although holiday,i still have work to do which is checking students equivalent test paper.oh no.science subject had finish checked but only the PSK(Sivik),don't why i don't have mood to check it.mayb coz the subject are not important or mayb coz i thought that the Q in objective form so they might be easy 4 me to right it.hehehe...lazy teacher am i.

actually today my mum asks me to clean up our tv n the area around it.but i feel so lazy.so i decide to hear some energetic song to make me feel comfort b4 start doing the work.besides i'm fasting today.this is my 2nd day fasting.so mayb it also 1 of the factor why i'm like this.

Monday, August 3, 2009

b.a.b.y.s.i.t.t.e.r

almost more than 1 month i've been a babysitter.i've 2 look after my cousin son which she took at my house.he's name is alfin.he is 14 months already.he had a very big n thick eyelash.at this moment he still can't talk.every nite we'll be sleep together.my mom will woke up every nite 2 made drinks to him.he loves 2 eat very much.i love him so much.

Saturday, August 1, 2009

H1N1

30july
bru jer smpi skul trs nmpk bbrp org guru wearing mask..pelik jg.tup2x tanya rupanya ada bbrp org pelajar disuspek kene H1N1.trs panik 1 skul.mmg kelakar la.dlm2 periksa pelajar 2 ada jg yg kene malaria.isk3x mcm2 penyakit la plak skrg ni.so kami pun guru2 sdg ptg ikt sm la pakai mask ni.skalinya dibagi taklimat org pegawai kesihatan dr tawau d srh plak kami x perlu pakai mask except for perdson who got flu..so memandangkan i've got flu so i must wear it.rupanya2 ramai plak yg disuspek 2 around 20 person.all the hostel's student are quarantine at the same day as all the suspects are stayed at school's hostel.

31july
same as yesterday smpi skul dpt tau yg skul kitorg kene ttp starting from today till 6aug.but the very surprisingly is 9 schools at tawau including SMKMB were closed starting 2day.it seems like this influenza (ILI) are very serious n haunted most of the people round the world.according to the health officer yesterday, most probably this ILI will kill almost 2 billions people in the world for this 2 years.oh no.lps bcg2 kata sepakat diperolehi n kami cuti start 3aug-7aug.tetiba time dkt nak pulang, pengetua kate kami cuti sehingga 6aug follow the notice given by Tawau General Hospital.aduhhh hampeh lg.napa la x bagi kami balik je td.anyway its good actually coz bknnya cuti x berganti, tp berganti so juz ganti 4 days only.huhuhu..
apapun i hope that all the students that were suspect with H1N1 will recover later.
4 all SMKMBians, happy holiday.

Monday, April 27, 2009

cuti2

hari ni dpt emel dr airasia kate ada promosi tket g oversea.
so apa lg check it out la the website..
mmg murah gler tiket g oversea.
ajak org 2 tp ye ada money prob so skrg ni kebuntuan nak ajak sapa lg.
actually ada 3 place yg aq rasa nak g.antaranya bali,jakarta n manila.
ruginya klu x dpt g.
arghhh tension nyerrrr

hari ni cuti peristiwa coz smlm hari anugerah 4 best student kt skul.
arini rehat panjang kt rmh

posting

finally aq posting jg...
aq d tempatkan d smk merotai besar tawau
walau pun d tawau tp jauh gak la dr my house.
anyway best jg ngajar kt skul ni.
aq lapor diri on 17 april n star ngajar on 20 april
now i feel so so so happy wif my life
i got my own career at last
thank GOD

Thursday, April 2, 2009

kl'09

after convo kitorg g kl b4 going back 2 tawau..kitorg stay kt mayview glory hotel near 2 puduraya.saje jer pilih hotel kt c2 senang skt nk jln2 nnt.public transport pun byk.kitorg smpi kl petang 26mac..mlm 2 lps mkn kitorg jln2 sekitar bintang walk ingatkan nak cr hotel lain tp bad luck sume pun full house due 2 convention UMNO.huhuhu....so blk tido je.
on the next day,after breakfast kami ke bb plaza jln2 n shopping kt shopalot.kebetulan time 2 tgh sales so apa lg siok la nak blanje tp bg org yg ada money la.cam aq ni cuci mata n pegang2 pun xpe da.lps 2 kitorg g sg wang kt c2 shopping lg.aq cuma beli legging n sepasang bj.yg murah2 jew...2 je la yg mampu.pas dr c2 kami g lot10 4 window shopping.then kami plan g klcc nak bw my family g tgk twin tower yg slma ni dorg dok tgk kt tv.ingatkan nak naik bus ye la tmbg RM2 tp punya la lama tunggu hmpr 1hour tp byg2 bus pun xnmpk.at last kami plan naik taxi so kene g kt dpn bb plaza tuk amik taxi.smpi klcc kitorg pusing2 kt suria klcc..oleh kerana kt cni tmpt branded so window shopping je la yg mampu d buat.mama n bapak x larat nak jln2 so kitorg srh dorg rest je kt kerusi yg ada kt c2.kitorg beli bun n drinks

Wednesday, March 4, 2009

convocation

Finally aq akan grade on 25mac.although this is only a mini convocation but 4 me it is very special coz my parents will be going too.by the way,this is my 2nd graduation.b4 this i'm gruduate from KUSTEM a.k.a UMT.aq akan berangkat ke penang on 23mac while my family will be on 24mac.after convo mayb on 26mac we'll going 2 kl.i want them 2 c the lifestyle of the urban people there.hope they'll enjoy it.and i will upload the pic later.i hope so...

(from L-R:hafiz a.k.a pakcik, kak za n me)

mak,kakak,me n bapak

Wednesday, February 18, 2009

-bosan-

da 3 ari aq blk sdkn tmpt cuzen ku.punya la boring kan bla xda keja yg mo d buat.tp apa blh wat la da nsb badan mcm ni.ari2 yg aq tau masak,makan,tgk tv n tido.mcm 2 la rutin seharian ku setiap ari.fuyoh...klu org lain mmg suka la klu ari2 rilex mcm aq kan.tp klu da bbrp bln mcm ni mana tahan kan.klu ada keje blh gak beli something yg kita berkenan.by the next month aq akan bw family g penang n mayb g kl bbrp ari.saja jln2 la katakan.

Thursday, February 12, 2009

hari2 terakhir @ penang






interview 2

fuh lega at last aq da lepas interview...sememangnya perasaan d hati ku ini hanya tuhan saja yg tahu.ye la apa x nya sejak bbrp ari b4 interview ni aq dok asyik terbayang apa la bentuk soalan yg mo d tanya oleh interviewer 2.namun segala pertanyaan ku telah terjawab jg pada ari ni.seawal kul 6am aq da smpi di BTP (bahagian teknologi pendidikan negeri) yg terletak d jln penampang lama.nasib baik best fren ku,suhaila yg duk kt penampang ni tau tmpt 2 so xda la aq bimbang sgt...tp yg wat aq haru biru 2 ye la dorg tanya psl 1 og my fav football team...guess what?CHELSEA....oh no.dah la bbrp ari ni aq x tgk brita n reads newspaper...mana la aq taw apa yg da jd kt team 2.bkn x nak amik kisah pun psl dorg tp mmg xda ms lgsg spjg this week..interviewer 2 blh tanya aq apa da jd kt team 2 n dorg punya ex-coach->LUIZ FELIPE SCOLARI.tp syukur la at last aq blh agak yg dia kene pecat.mmg unexpected btl la soalan interview ni.pastu dorg tanya napa aq x teruskan bidang pengajian dlm perikanan.this is coz time diploma dulu aq amik perikanan.so apa lg aq bg la alasan yg blh d terima pakai.

Friday, February 6, 2009

interview

on 12tfeb i'm going 2 kk for my posting interview which be held at penampang.hopefully there will be ok n xda apa benda yg x diingini berlaku.dah la time skrg ni musim hujan so jln nak g kk 2 sllu jer ada mslh especially dkt ranau yg sllu jak ada tanah runtuh.semoga aq selamat sampai d sana.aq da mtk tlg one of my best fren there,suhailah 2 pick me at kk.ingat nk tumpang stay kt rmh ye dulu coz ye pun stay dlm area yg sm dgn tmpt aq interview nnt.

Thursday, January 29, 2009

crush - david archuleta

I hung up the phone tonight
Something happened for the first time deep inside
It was a rush, what a rush

`Cause the possibility
That you would ever feel the same way about me
It's just too much, just too much

Why do I keep running from the truth
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized
And I've just got to know

Do you ever think when you're all alone
All that we can be, where this thing can go
Am I crazy or falling in love
Is it real or just another crush

Do you catch a breath when I look at you
Are you holding back like the way I do
`Cause I'm trying and trying to walk away
But I know this crush ain`t goin` away--ay ay ay ay
Goin` away--ay ay ay ay

Has it ever crossed your mind
When we're hanging, spending time girl, are we just friends
Is there more, is there more

See it`s a chance we've gotta take
`Cause I believe that we can make this into something that will last
Last forever, forever...

Do you ever think when you`re all alone
All that we can be, where this thing can go
Am I crazy or falling in love
Is it real or just another crush

Do you catch a breath when I look at you
Are you holding back like the way I do
`Cause I'm trying and trying to walk away
But I know this crush ain`t goin` away--ay ay ay ay
Goin` away--ay ay ay ay

Why do I keep running from the truth
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized
And I've just got to know

Do you ever think when you're all alone
All that we can be, where this thing can go
Am I crazy or falling in love
Is it real or just another crush

Do you catch a breath when I look at you?
Are you holding back like the way I do?
'Cause I'm trying and trying to walk away
But I know this crush ain`t goin` away--ay ay ay ay
This crush ain't goin` away--ay ay ay ay
Goin` away--ay ay ay ay
Goin` away ay ay ay ay

goshhh

ooo goshhh...tension btl still x keje lg until nowadays.bila agaknya dpt panggilan interview posting ni?cpt2 la skt.nsb baik d sandakan ni still can on9 at least x la bosan sgt.still can communicate dgn kengkawan yg lain.

Tuesday, January 6, 2009

finally

finally tamat jg pengajian aq d USm slm 4 1/2thn.actually aq extend 1 sem coz ada 1 ppr lg yg x amik.but by the way thanks 2 GOD coz aq da lulus dlm final exam.so now it's time 4 me 2 work.however i still waiting 4 interview b4 posting.