Followers

Google+ Followers

Monday, April 18, 2011

RIP lil' bro :(

Bangun pagi trs g cuci lapik kaki keta.tu la padan muka hujung minggu asyik berkeliaran saja.padan muka aku.pas cuci terus online.memang macam gitu la rutin ku bila celik mata pepagi buta setiap hari.

Semestinya fb adalah website yang wajib ku jenguk selepas email..tengah2 menjelajah ke status update...mata terhenti seketika, lidah kelu x terkata.adakah ini mimpi ataupun realiti.ku gagahkan jua tuk membaca ayat2 yang d taip oleh seorang sahabat lama ku.ya memang betul apa yang ku lihat dengan 2 biji mata ni.adik lelaki kepada seorang sahabat rapatku semasa belajar diploma dulu telah pergi meninggalkan alam ni.sememangnya sukar tuk aku menerima berita ini tapi ketentuan TUHAN xda siapa yang dapat menolaknya.


Aku x mengomen d wall post sahabat ku sebaliknya ku capai SE lalu menaip ucapan takziah kepada sahabat ku ZALINA.sayu rasa d hati ini.bila ku imbau memori semasa d terengganu dulu, arwah merupakan seorang budak yang baik dan dia suka bermain dengan aku.dia juga merupakan anak bongsu dan lelaki tunggal dlm keluarga.keluarganya sudah ku anggap seperti keluarga ku sendiri walaupun berbeza bangsa dan agama.

Rasa bersalah menyelubungi diri kerna sdh beberapa tahun tidak melawat mereka d kg.tanjung gelam, T'ganu.

p/s: adik Isang may your soul PEACE.

Thursday, April 14, 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

Tiap kali buka blog abg BEN mesti ada gegar blog baru.so malam ni aku nak mencuba nasib la.kot2 dpt menambah kenalan baru.

Dok asyik tengok org join je segmen ni apa kata aku join gak 2 kaki.boleh x abg ben???

Monday, April 11, 2011

Kisah anak sekolah

Memerhatikan remaja sekarang terutama yang masih duduk di alam persekolahan, anak anak sekolah, hati meronta ronta rasa nak tanya apa MOTIF mereka datang ke sekolah.Perasaan ini tambah membuak buak apabila perlakuan mereka setiap hari dapat ku perhatian pada jarak tak smpi 1 inci.di ulangi 1 inci.nmpk sgt mcm nk berlaga pipi kitorang kan.

Isu ini ku bangkitkan kerana pertama, beg sekolah mereka sangat nipis pendek cerita mcm xda isi langsung di dalam beg itu.bila diselongkar yang ada cuma sebatang pen, 2-3 buah buku latihan.tu pun buku latihan yang diajar oleh guru yang ditakuti.klu guru yang peramah, murah hati sedekahkan senyuman sah2 la bebudak ni naik lemak keju xkan bw buku guru tersebut.kadang2 terasa beg hanya dibawa tuk cukupkan syarat bahawa mereka hadir ke sekolah.atau dipendekkan cerita sebagai aksesori semata.

Kedua, tidak akan menumpukan sepenuh perhatian semasa dalam kelas.yang mereka tau bila da dekat nak rehat,keluar kelas dan menuju ke kantih/cafe.isi perut lagi penting dari isi ilmu dalam otak.pastu borak2 dengan kawan yang berlainan kelas.ye la rasa rindu yang membara selama beberapa jam tak ketemu bertanya kabar.dah tu asyik nak ke tandas.rasanya macam nak suruh angkat beg dan duk la depan tandas.ni bukan nak tunjuk emo tapi ni la realitinya.setiap kali pertukaran masa PnP nak ke tandas.apa ke jadahnya pn xtau la.bila d tanya it's a nature call.tapi xkan la setiap 40min sekali kan.

Ketiga, datang sekolah bawa duit secukupnya.bila turn nak mintak bayar yuran tambahan sekolah, PIBG, fotostat dan beli buku kerja punya la payah.sejuta mcm alasan yang diberikan.hujung bulan cegu, mak/ayah belum gaji, mak/ayah x bagi duit.tp bila rehat mampu pulak beli minuman tin yang harga rm1.80 dan makan makanan ringan yang lain.napok beno nipunye.

Apapun, yang pasti mereka suka ke sekolah kerana ramai teman tapi mesra.kepada anak2 diluar sana, pesanan ku pastikan kamu tau tujuan dan niat kamu ke sekolah.jangan bila da tua baru nak menyesali.masa itu jangan la menangisi akan nasib diri kamu.

Sekian.

Sunday, April 10, 2011

me not desperado

Saya tau usia saya semakin meningkat dan bukan lagi seperti kanak kanak ribena yang boleh terkinja kinja di luar sana tp mak tolongla jangan diajukan kepada saya soklan maut itu.saya BELUM ada calon yang sesuai tuk di bawa berjumpa dengan mak n bapak.tolong sangat2.

Alkisahnya bermula apabila tetiba je mak saya bertanya dengan sapa saya keluar ari sabtu yg lepas.sebenarnya malam itu saya kluar bersama kengkawan tuk g makan steambot.memandangkan saya tidak membawa LELO dan meminta mengambil di suatu tempat yang dijanjikan.mak ingat saya nge'date' dengan seorang PRIA.Oooo...mak da salah tanggapan sampaikan kakak turut gelakkan aku.pandai ko gelakkan aku ek.Xpe arini ari aku, time ari ko nanti aku gelak puas2.biar sampaii kluar angin satu badan.padan muka aku.adusss....x terdaya rasanya nak bernafas.peparu dah penuh dengan asap kenderaan dan rokok.

p/s:Tolong jangan gelak baca catatan ini.

mode:NO heart feeling

Thursday, April 7, 2011

saya LULUS anda bagaimana

Dulu-dulu klu lulus dalam ujian atau peperiksaan mesti gembira n riak tunjuk kt abang n kakak.perangai yang tak patut dicontohi ye adik2 di luar sana.ingatkan zaman-zaman study je yang ada ujian/peperiksaan, rupanya alam pekerjaan pun ada.

Hujung november tahun 2010, aku menduduki kursus yang wajib tuk kakitangan gomen ni.klu tak join sah2 la aku ni nak kena tendang dari jabatan tersebut.dulu kursus ni dibuat dalam 2weeks tapi start tahun lepas kursus ni dipendekkan kepada 3hari.3hari je tau seronokkan kan.klu 2 minggu tu memang lama.tapi 3hari pun kursus tetap kursus dan silibusnya tetap sama macam 2minggu punya silibus.cuba ko pikirkan beza antara 14hari dengan 3hari.....sangat jauh perbezaan itu.tak boleh mengeluh ye cik LIN.dlm tempoh sebulan dari taklimat kena study segala benda2 yang pelik mcm alien.

Sepanjang kursus memang berdoa , study dan tawakal agar LULUS.penyiksaan selama 3hari akhirnya berbaloi.hari ni tetiba tapak tangan gatal dan jari jemari galok mcm nak kena tukul menaip website yang berkenaan tuk memeriksa keputusan dan akhirnya...

TAHNIAH!!!

Rasa macam nak menjerit, melalak sampai anak tekak terjulur keluar, berguling2 d padang pasir, berenang ke tepian pantai (x reti berenang so x blh sampai ke tengah).mengadanya aku bru lulus yang tu klu naik pangkat mungkin terus masuk waiting list nak ke angkasa lepas *kegedikan yang teramat*.nampak gayanya kena belanja diri sendiri.nak belanja apa ek?

Arini bru terima tapered pants yang d order dr Mdmlily.saya sangat suka seluar itu.chanteq :)

mode:sangat happy.THANKS GOD

Tuesday, April 5, 2011

kepala pening

Gara2 dpt panggilan hanget ari2 tetiba dpt idea nk g KK hujung bulan ni.kan ada cuti 1may nnt so ganti ke 2may.mksdnya ada hujung bulan ni aku cuti 4 hari plus 29hb cuti peristiwa. Sonoknyeee....ye la sape yg tak suke kan.ce cite ce cite....nk kene lempangs skali.trs survey tiket2 yg ada d pasaran online.buka 3 airlines website skaligus tuk compare harga.harusla compare sebagai pengguna bijak kn.bijak la bila kate bab wang ni.

AA punya harga murah, Firefly punya harga pun murah, MAS punya harga pun murah juga.pendek kate tiga2 pun murah.pening kepala mak nak pilih.at last pilih AA jg bila memikirkan mak xda check in bag nanti.ala setakat g hols 3 hari xkan la nak angkut beg 15kg kan nyah...x sanggup mak.lgpun fly setakat 45min...rasanya xdan panas punggung so xpyh la nak order2 makan ni.aku hanya beli tiket TWU-KK sahaja.tiket balik nanti aku nak naik bus ajew.nak tgk pemandangan gunung kinabalu ku yang terindah.dah lama x g lawat dia d kundasang 2.x lawat pun xpe janji jenguk2 dari jauh jak.jangan marah ye cik gunung.

Tengah berangan2 tempat mana nak pegi kt KK, mana nak makan seafood yang murah, mana tempat nak shopping.apapun nak book hotel yang paling dekat dengan Centre Point, WIsma Merdeka, Warisan Square, Suria Sabah, pasar Pilipin.mak nak shopping mopping.eh..eh...nak window shopping je la.

Sunday, April 3, 2011

layan ABPBH2010

pas kasi minum LELO terus balik rumah.sampai rumah tgk mak tgh layan ABPBH yg live kt TV3.seronok ke???mak gtau pasha sendat menang kategori pelakon wanita terbaik lagi la malas nk layan.terus masuk bilik layan tenet lagi ok kot.esok baru check result sapa2 yang menang malam ni. blog abag nara mesti ada update tentang ni x pun mesti esok jd front page kt Berita Harian.betoi dok?apapun congratz 2 all the winners.keep up the good work yeah.

TINGKATKAN PRESTASI, KURANGKAN KONTROVERSI.

Saturday, April 2, 2011

panggilan HANGET!!!

Dulu time study d U awal pagi mesti dgr HotFM AM krew.ala fafau n fb 2... yg suka kenakan org lain dgn panggilan hangit.da bertahun x dgr siaran radio ni.almaklumla sdh kembali ke kg halaman yg xdpt siaran HOTFm d radio.kesian kan sob sob sob.2 crita lama.

Pagi ni sekitar kul 11am time dgn lena d ulit mimpi hp cabuk ku berdering minta d jawab.pa lagi, jawab aje la.tup..tup kedengaran suara d seberang sana.

T:hello
L:emmm (nada org bru bgn tdo)
T:hello
L:emmmmmmm(tarik pjg geram kol awal pg) napa?
T:cuba teka sy kol pakai apa?
L:hp la apa lg.
T:hp apa?
L:*lap2 mata pastu trs celikkan mata* tukar hp ke?
T:ada kwn bru blk dr China tlg belikan
L:(bangun n duduk atas katil) hah????ni mesti pakai bb da ni.btl x?
T:xla, iphone4 apple jew
L:iphone4.. BIAR BETUL!!!!l(nada suara yg sgt tinggi)...x aci la.huhuhu.
*rasa mcm nk nangis*
. :(
T:ni la nk test best ke x 2 yg kol awak 2.
L:mesti best..iphone4 biarpun made in china tp function still sama kan.smartphone 2.xpela rezeki awk guna dulu.

Dalam keadaan nak percaya ke xnak percaya....

T:klu ada webcam blh da tunjuk kt awak ni
L:hurmmmm...ye la.apsal x wat 3g je kan senang
T:no maxis awak ttp.da kol byk x tak dpt
L:*blur* #@#$%^&....bru teringat yg hp SE i hbs batt dr semalam.menyesal nye

Diam bbrp second pastu

T:gelak besar mcm EVIL...hahahaha
L:apsal gelak...riak teh..x baik gong tau dok
T:*dan terus ketawa mcm HANTU....wakakakakak
L:awak ni buang tebiat ke apa????
T:sebenarnya sy GURAU jer 2.nk tgk reaksi awak cmna
L:sudah la.malas nk layan...*trs end call*

Terus terbayang wajah iphone4 n terpinga2 memikirkan reaksi ak ketika mendengar brita td.trs teringat reaksi org yg dpt panggilan hangit.nasib baek x bersiaran d radio klu x malu d buatnya.x sangka blh kene panggilan hangitttttttt. ^_^

*yg pasti ni bukan lawak APRIL FOOL okeh.

iphone 4 white

*smartphone*

front n back view

Friday, April 1, 2011

dinner @ Indocafe

Sebut saja INDOCAFE majoriti org TAWAu mesti taw punya.ianya terletak d kwsn fajar ala dpn kedai makan Monaco 2.kedai mkn ni famous dek penangan mango sago n pisang goreng cheese.so cheese lover u'ol sgt2 la d galakan mkn kt cafe ni.first kitorg dtg cafe ni penuh tpaksa berdiri kt luar lbh kurang 5mins.cafe ni SERVE NO PORK.tp xtau ada sijil halal ke tak.
mlm ni my uncle 'galok' sgt baik hati blnja saya, kakak n niece tuk dinner.kami bertiga order mango sago n pisang goreng cheese n my uncle order nasi salad udang.sebenarnya dia order salad ikan ntah la mabuk kot tukang masak 2 smpi tsilap sediakan order.
muchos gracias...lain kali sy plak blnja ye.



mango sago *yummy*

pisang gorang cheese

nasi putih ayam salad

Banyak lg menu lain yg ada g cafe ni.selamat mencuba.


Balik dr mkn baca BH on9 terkezut dgn brita kenaikan harga minyak RON97 sebanyak RM 0.20 berkuatkuasa mlm ni.harga baru rm2.70 sm harga dgn minyak masak peket.klu mcm 2 blh la isi minyak masak kt dlm keta kan?????*sah keta aq xkan gerak punya, MOGOK*.mesti skrg ni pengguna minyak ni tgh berpusu-pusu menuju ke stesen minyak yg berhampiran tuk mendapatkan RON97 pada harga lama.anyway sgt syukur minyak ni xda kt twu klu x hbs la LELO tpaksa minum air.

What is balanced lifestyle to you? With Nestle, you are able to take a profile test to a journey of self-discovery and improvement. #NestleProfiler

What is balanced lifestyle to you? With Nestle, you are able to take a profile test to a journey of self-discovery and improvement. #NestleProfiler