Followers

Google+ Followers

Friday, February 15, 2013

Kota Kinabalu

Selepas krismas 2012 aku telah pegi Kota Kinabalu dan kebetulan dua orang ex-colleague aku pun ada di sana so apa lagi plan la tuk berjumpa walaupun tak lama. First sampai jak KK dengan muka tak mandi terus kami menuju ke Jesselton Point. Niat cuma mau tengok tambang dan pulau apa yang best tuk dijelajahi.Sekali bila dapat offer yang ngam terus bayar tiket dan naik speed boat. Wah kitorang memang kepala weng. Nasib baik dah breakfast makan roti canai kalau tak mau perut tu berdangdut bila duduk atas bot.



Senyum jangan tak senyum. Nekad sangat mau ke pulau kan. Amekaw.

Sampai juga akhirnya. Tak jauh pun perjalanan ke pulau ni.
Banyak nya landak laut

 
Here we are

Chalet di pulau Manukan
 

 
Alat ni sesuai tuk mereka yang tak pandai berenang atau tak da lesen diving. Hah korang pakai benda ni tuk melihat hidupan di bawah laut. Tidak kau rasa diri kau tu macam jakun sangat kan macam aku ni kan. Aku tengok jak benda ni tak sewa pun. Kitorang tak bawah baju ganti so tak boleh la nak main main air bagai.

Selepas lebih sejam melepak di Manukan kami pun meneruskan perjalanan ke destinasi kedua. Kami amik pakej 2 buah pulau sebenarnya. So seterusnya mari la kita ke pulauuuuu.....

Takpa Mas...tindih lagi..Gemuk sudah kawan mu ni. Angkat ko pun boleh juga. Tak gitu kak Eni? 

Di Mamutik ni pun sama macam kami di Manukan. Tak mandi mandi mahupun bermain air. Kami hanya duduk di bawah pokok dan menikmati udara pulau yang segar ditambah dengan pandangan yang sedikit menyiksakan. Seksa la sangat. Lepas tu kami pun berangkat balik semula ke Kota Kinabalu. Habis terbakar kulit aku. Tu nasib baik tak main air laut kalau tak mau rentung agaknya.


Sampai darat benda yang kami fikir adalah perut mesti diisi terlebih dahulu sebelum mahu rancang ke destinasi seterusnya. Selesai makan kami ke Taman Hidupan Liar, Lok Kawi. Hurm...ada peristiwa lucu masa ke tempat ni. Mas kata ikut jalan nak ke Papar. Aku dengan kak Eni ikut je la. Well kami orang Tawau tak macam Mas orang Tawau tapi celop KK juga. Serba serbi jalan KK ni dia tau. Bila sampai Papar tak jumpa cari lagi Lok Kawi ni. Aku pun cakap masa gi Penampang pernah nampak sign board wildlife tu. Macam dekat jak kalau ikut dari roundabout Dongongon. Lepas tu kami pun jalan jak la macam biasa. Siap kak Eni kol bos dia yang duk jauh sinun di Sarawak. Hebat kan kami. Segala jenis GPS kami cuba last last kami jumpa juga tempat tu. hahaha...Kalu tak jumpa konfem balik dengan perasaan sedih dan kecewa. 

Sampai Lok Kawi kami beli tiket masuk. Harganya aku dah lupa berapa. Tapi tak mahal pun. Kami pusing pusing dalam taman dan melihat spesies haiwan yang tak pernah jumpa dan dengar nama sebelum ni. Tapi kami bukan jakun okeh. 

 Tak pernah nampak gajah...so cepat ambil gamber kenangan bersama. Tak gitu Mas.
Kuda Padi
 Monyet Bangkatan

Comel kan monyet ni.
 Tembadau
 Gedikssss
 
 

Sayonara






Monday, February 11, 2013

Principal Farewell Party

Dua minggu telah berlalu namun macam baru semalam majlis perpisahan ni dijalankan. Dua minggu ni juga la kami balum ada pengetua di sekolah sampaikan kami semua pun keliru siapakah gerangan orang itu. Perempuan? Lelaki? Ntah....tak da jawapan.

Aku masih teringat lagi kejadian 2 minggu lepas bila mana kami yang terlibat kena turun awal pagi semata mata hendak set up dewan makan tuk majlis ni. Last minute kata dewan kena guna oleh pelajar U yang datang tuk program selama 2 hari. Kalut jadinya. Hari ni majlis hari ni juga kata takda tempat. Jangan wat maharaja lawak kat sini boleh tak. Tetiba ada yang bagi cadangan agar majlis ni dibuat di kantin sekolah. Hellooo...kamu ni biar betul. Yang di raikan tu PENGETUA okay bukannya orang bawahan macam kita ni. Kalau kau jadi pengetua apa perasaan kau bila majlis perpisahan dibuat di suatu tempat yang tak sepatutnya. Mesti korang rasa wah mesti diorang ni tak suka aku jadi pemimpin selama ni. Tak pun kejam sangat ke aku ni di mata diorang. Lepas itu ada yang cadang suruh buat di bilik ERT...urghhh...tak sesuai sebab bilik tu kecil dan tak boleh muat 100 orang sekaligus. Siap ada yang kata dewan makan boleh guna start kul 12.30 tengahari. Eh kamu ingat 12.30 tengahari tu juga ka majlis boleh bermula. Come on la....12.30pm tu baru nak mula bersihkan dewan, kemas dan angkat meja, set up mana yang patut, pastu nak hidang lauk lagi. Bukan senang ok.

Kami bertujuh akhirnya sepakat mau majlis ni di buat di tapak perhimpunan. Lagi pun ada kawan kerja yang mau sudi sewakan kanopi pada harga yang murah. Harga kawan kawan. Terus call colleague lelaki tuk bantu angkut kanopi tu ke sekolah. Sesampai je kanopi tu terus guru lelaki minta batalion pelajar lelaki tuk membantu memasang dan mendirikan kanopi yang ada. Kerja kerja menghias dan set up meja hidangan berjalan dengan lancar. Siap kerah tenaga pelajar tolong sarungkan bangku bangku yang ada untuk tetamu.

 Sapa kata orang pompuan tak boleh pasang kanopi. Bukti sudah ada di depan mata.
 

 Gigihnya mereka membantu...terima kasih pelajar.
 
Orang orang kuat tuk majlis kali ni. Walaupun sedikit stress tapi masih mampu tersenyum lagi Pn Zenat. peace y'all
 Ustazah pun ringan tulang membantu mana mana yang patut. Go Ustazah Go
See...kanopi dah berdiri dan bangku telah disarungkan. Cantiknya macam ada kenduri kahwin.hikhik....tema pink purple gitu.


Hidangan makanan


Meja VIP
 
Belum start lagi dah bantai minum air oren. Dahaga punya pasal.

Atas meja lauk siap letak gubahan buahan tuk naikkan seri.Thanks bagi pinjam bunga Kak Er.
 Ucapan dari pengerusi kelab staf 2013


Lepas je ucapan dan penyerahan tugas kepada pemangku pengetua apa lagi, acara makan makan la.Dekat pukul 1 baru kitorang makan. Memang gelojoh la makannya.Apapun makanan yang dihidangkan memang superb. Rm10 tuk 5 lauk tuk satu kepala. Murah gilak.

Sesi petang hari yang sama turut diadakan perhimpunan bersama pengetua. Beliau ingin menyampaikan amanat yang terakhir tuk anak didik.

Bersajak. Aku dah lupa apa tajuk sajak budak ni baca.
Tapi sebelum tu kami telah dihiburkan dengan persembahan koir dan MKK yang menyanyikan lagu kenangan terindah. Dikit punya baik budak budak ni menyanyi siap conduct dia boleh nangis. Sedih sebab pengetua ke atau ko feel jiwang jiwang ni.
Peace Teha
Ni la pengetua kami.
Wow...besau nau hadiah pelajar petang ni. Mewah nye la. Konfem pengetua terkejut dan teruja tengok hadiah ni.


Sebelum bertukar tangan kita posing posing dulu di tepi hadiah besar dan mahal ni.

Masa untuk pemotongan reben dan hadiahnya adalah jeng...jeng...jeng...






















Last sekali pelajar bersalaman dengan puan.
Kami pun tak mo ketinggalan tuk mengabadikan memori bersama puan pengetua.

p/s: Kepada puan selamat berkhidmat di tempat baru. Semoga kita berjumpa lagi