Followers

Google+ Followers

Sunday, November 11, 2012

Farewell dinner ~ Ust Hisyam Mahmud

Dua hari lepas, 9 november 2012,  adalah hari terakhir bagi sesi persekolahan 2012.Apa yang boleh ku katakan...tahun ni agak mencabar dari tahun tahun yang sebelumnya.mencabar la sangat kan.tapi seyes memang serius especially bila aku diarahkan tuk take over kelas guru yang berpindah.bukan calang calang punya kelas. 3A dan 3G.hambek engkau.paling depan dan paling belakang.Kalau dah namanya kelas belakang mesti la perangai pun boleh wat aku migrain setiap kali masuk kelas tu.Tapi lama kelamaan i can handle them.Apa yang aku boleh conclude dorang ni memang nakal dan lemah but still can respect me as their science teacher eventhough this is my first time taugh them.uollss memang the best la 3G.sayang korang. 3A pun sama...sentiasa beri kerjasama yang baik walaupun ada segelintir yang susah mau mendengar cakap aku.

Penutup persekolahan bagi sesi ini ada 2 orang guru yang akan berpindah.Seorang akan berpindah ke Perak dan seorang lagi berpindah ke Lahad Datu.Sorang lelaki, sorang pompuan.Yang Lahad Datu tu tak pasti lagi jadi pindah ke tak sebab sekolah tu agak jauh dari rumah dalam sejam juga la.Yang Perak konfem...ye la Ustaz Hisyam kan orang Kelate...at least Perak tu dah dekat nak balik kampung bila bila masa.Weekend pun boleh cabut kalau rasa dah rindukan kampung.Kalau kat sini, fikir 2 3 4 5 kali juga la kan.Flight fare bukan murah dik non.

Tuk Ust Hisyam kitorang cekgu cekgi petang dah planning siap siap nak wat farewell kat Restoran Sri Titingan.Mau makan seafood katanya.Tempat ni memang terkenal dengan makanan lautnya yang murah.Sangat murah.Seawal kul 7pm aku dah bersiap sedia tunggu dijemput oleh one of my colleague Miss Teo.Dia ni memang kalau gi memana mesti nak bawa aku bersama.I like.

Pada awal 2 row meja di reserved tuk kitorang last last kena tambah sebuah meja lagi coz ada beberapa colleague yang bawa family.

Geng akak akak di tempat kerja saya
Geng muda mudi
Sembang dulu selagi tetamu khas belum sampai.
Sabar menunggu orang yang diraikan.
Kanak kanak yang girang. Suka pose ye dik.Korang memang ohsem.
Generasi SMKMB...Aliya, Aniq dan Risya.Their just friends.2 vs 1.
Kak Murni clan's.
 Yeay...tetamu khas sudah sampai.Sian ustaz datang bawa konco konconya.Sebenarnya wife ustaz ni baru aje beberapa minggu bersalin so sekarang ni dalam tempoh berpantang tu yang tak dapat join kitorang pada malam istimewa ni.Kira macam rezeki baby baru lahir la ustaz n wife nya dapat pindah ke Perak tu.Wife dia pun ustazah juga.

Elok aje Ustaz sampai makanan pun dikeluarkan.Eh...korang kenal ke tetamu khas kami ni.Pelik la.
Sup ketam
Ikan merah stim Hongkong
Baby kailan
Udang celop tepung.Sotong celup tepung pun ada tapi tak da snap sebab kat atas meja yang aku duduk takda sotong tu.Seb baik la ada yang ringan tulang hulurkan aku seekor takda la aku gigit jari bila tengok kawan lain makan sotong kan.
Ikan putih masak 3 rasa

Melantak time.Makan jangan tak makan.Rugi makan sikit korang dah bayar kan.Walaupun order 5 jenis lauk tapi cukup puas hati sebab dalam kuantiti yang banyak.Siap ko boleh tambah banyak kali pun takdo orang nak kisah.Lagi baik habiskan semua yang ada atas meja tu.

 
See...licin semua pinggan lauk dan pinggan makan masing masing.Korang memang terbaik kalau bab makan semua tak nak rugi.Berbaloi baloi kan dengan harga yang dibayar.Barisan meja cekgi cekgi.Kuat makan juga korang ni kan.Mantop la.
 
Habis makan sesi seterusnya of course la amik picca kenangan bersama ustaz.Semua pun tak nak ketinggalan mengabadikan foro kenangan ni termasuk aku.Semangat aku posing tup...tup muka aku takda sekeping pun.Pilu.Entah kamera sapa la muka aku ni terselit ek.
Penyerahan cenderahati dari PK Petang kepada Ustaz Hisyam
En. Arif kepada Ustaz.
Asyik guru lelaki jak yang pose kitorang pun nak juga la weh.Kami pun sayng ustaz juga bagi la kami amik sekali.Picca ni bukan aku yang snap sebab aku pun ikut posing tapi napa muka aku takda plak ni.vengang.hehehe.
Ni last pic.Tu pun macam semua orang berat hati nak tinggalkan tempat ni.Dah siap bayar boleh pula kami duk sembang di sini.Nasib tak kena usir je oleh tuan kedai tu.Eh...dia tak boleh usir sebab kami la penyumbang ekonomi dia yang terbesar pada malam tu.

Apapun kepada Ustaz Hisyam...terima kasih atas ilmu dan tenaga yang telah dicurahkan selama lebih kurang 9 tahun berada di bumi Merotai.Semoga kita berjumpa lagi di lain masa dan tempat.

p/s jangan lupakan kami semua bila berada di tempat yang baru.

Saturday, November 3, 2012

Bali #2

Hari kedua kemain eksaited bangun awal pagi. Eh...boleh pulak budak kampung ni bangun awal pagi padahal tido bawah air cond. Pintu bilik kena ketuk oleh staf hotel. Rupanya dia tanya kot kot aku nak sarapan ke tak sebab dia akan hantar naik ke ruang depan bilik.Actually depan bilik aku ada beberapa buah meja di situ tuk breakfast dan online. Dalam bilik line WIFI tak berapa elok.
 
Roti bakar makan kongsi berdua. Dalam ni  inti coklat terus takda selera nak kunyah apatah lagi nak telan. Ada ke patut awal pagi bagi aku makan coklat. Kena plak aku ni bukan hantu coklat minta maaf la. -_-



Roti tak mau kita makan buah je la jawabnya. Tak makan kang nanti lapar...dah la perut aku ni jenis perut nasi. Jadi tuk bertahan 1-2 jam aku telan je la buah ni dan minum teh. burp....kenyang.

Lepas sarapan turun ke lobi. Masa check in ada ternampak beberapa pamplet tuk tour di sekitar Bali. Setelah berbincang itu ini kami decide tuk berjalan ke sekitar Nusa Dua, Tanah Lot, Legian, Uluwatu dan Jimbaran. Kira pakej ni murah juga la Rp 450,000 tuk 9 jam. Akibatnya kami sewa pak supir tu dekat 10jam dan tetap bayar ikut harga yang sudah kami deal. Terima kasih pak.
1. Nusa Dua

Tempat ni kira macam tempat main air cenggitu. Nama pun duduk pulauBali kan jadi kawasan ni berdekatan dgn pantai. Sangat sesuai tuk mereka yang gemar water sports. Macam macam ada di sini jet ski, banana boat, parasailing, etc tak ingat dah apa nama aktiviti yang ada di situ. Ada pelbagai tawaran pakej aktiviti yang dorang provide as long as ko mampu bayar ko boleh main, ko tak mampu meh join aku duduk sememeh kat tepi tengok dorang gelak gelak lari ke sana sini pakai baju bikini.lemas.
2. Krisna

Tempat yang famous tuk korang borong ole ole tuk family, teman teman dan orang tersayang. Dari souvenir sampai la ke local foods ada dijual di sini. Kiranya korang tak perlu bersusah payah nak keluar masuk dari sastu kedai ke kedai yang lain.Aku siap angkut bakul sebab borong makanan kat sini. Harga kira berpatutan sebab dia tak letak harga tourist sebaliknya letak harga tuk orang local.Tempat ni memang aku suggest 100% tuk korang pergi kalau sampai ke Bali.




Tiba waktu lunch....nasi padang la jawabnya. Aku tak tau la kenapa dengan perut aku ni. Asal sampai Indo jak masuk kedai nasi padang lauk macam ni la yang boleh diterima oleh tekak aku ni. Padahal lauk punya main banyak dia display tetap juga tempe dan daging masak ala ala rendang yang aku terpikat. Pastu sambal tak boleh ketinggalan.Kalau setahun duk sana konfem lauk ni jadi my favourite kan. Setiap hari melantak benda yang sama.Fengsan.
Terkedu jap pastu geleng geleng kepala si kawan tengok papan tanda itu.
3. Tanah Lot 

One of the famous and must visited place in Bali. Tempat ni sebenarnya adalah tempat terdapatnya temple yang terletak di atas air. Kitorang kira bertuah, sebab time tu air surut so boleh sampai ke temple tu. So kalau nak sampai ke temple dia tu kena datang sebelah petang. Siap pegang pegang lagi tapi tak masuk ke dalam. Si kawan kata tak boleh masuk. baiklah.

Deretan kedai yang jual souvenir









See..temple di belakang saya. *Abaikan selipar jepun saya yang mahal tu okeh*.


4. Legian

Sempat bergambar di tugu peringatan mangsa pengeboman Bali tahun 2002.


5. Uluwatu

Perjalanan diteruskan ke Uluwatu. Kawasan yang mana banyak terdapatnya monyet monyet yang nakal. Sampai dekat entrance pun dia dah sambut kedatangan tourist yang nak masuk ke dalam. Uluwatu ni kira berada di satu kawasan yang tinggi pastu nak sampai ke sini jalannya bengkang bengkok. Pening jap. Paling sesuai datang tempat ni petang sebab boleh tengok sunset dan Kecak Dance.







Nun di belakang tu adalah tapak persembahan Tarian Kecak.

 


Sunset


Tarian Kecak






6. Jimbaran

Seafood fiesta. Kalau datang ke sini jangan lupa singgah ke Jimbaran.Berada di tepian pantai dan laut yang terbentang luas. One of the romantic place for candle light dinner.siap ada lagi orang datang nyanyi ke satu satu meja.yang penting korang bayar la.


          



Main dish ~ Ikan stim

Perut kenyang terus balik hotel.Badan dah berlengas sana sini. Penat.