Followers

Google+ Followers

Friday, July 11, 2014

MINERAL COFFEE

Sapa sini peminat kopi angkat tangan cepat. Ni nak cerita pasal kopi yang cukup popular dia abad ni MINERAL COFFEE. Agak agak kenapa saya cakap popular???

Ramuan utama MINERAL COFFEE

Mineral Coffee menggunakan biji kopi jenis Robusta yang berkualiti tinggi diimport dari Vietnam. Kopi Robusta lebih diminati kerana aromanya yang lebih harum dan rasanya yang lebih pekat. Kopi Robusta mengandungi sejenis protin dipanggil 'chlorogenic acid' yang bersifat anti-obesiti dan dapat mengurangkan penyerapan gula dalam darah.

Rahsia kebaikan Mineral Coffee ini adalah GARAM BULUH kerana mempunyai kandungan khasiat yang tinggi. Garam Buluh ini sebenarnya sudah lama dimakan oleh masyarakat Korea sejak 1300 tahun dahulu sebagai ramuan dalam perubatan purba.


Nak tau apa kebaikannya? Hah meh sini nak cerita apa yang bagus sangat pasal kopi ni.

Kebaikan MINERAL COFFEE
  • kurang menghidap penyakit kencing manis (NIDDM), penyakit Parkinson dan nyanyuk
  • kurang kes sesetengah kanser, penyakit aritmia jantung dan stroke
  • memberi tenaga dan kecergasan sepanjang hari
  • menghilangkan rasa keletihan badan dan sengal sendi
  • mengurangkan masalah sebu ulu hati akibat masalah gastrik
  • membantu mengurangkan masalah sakit kepala akibat migrain
  • membantu mengurangkan sakit senggugut
  • membantu melegakan masalah kulit seperti jerawat badan dan ekzema
  • mengurangkan alahan seperti resdung dan alahan kulit
  • membantu mengurangkan masalah sukar tidur
  • membantu anda tidur lena diwaktu malam
  • mengurangkan masalah buasir dan sembelit
  • khasiat garam buluh untuk membantu merawat penyakit kencing manis, sakit jantung, darah tinggi  

Untuk penghidap penyakit darah tinggi pun tak perlu bimbang tuk minum kopi ni sebab takkan memberi sebarang efek.

Bab rasa MINERAL COFFEE ni tak macam kopi kopi lain. Rasa ni sedap and tak pahit. Bau pun wangi.
 
Sekarang ni nak raya saya buat promosi raya so harga tu memang korang macam tak percaya. Rebut peluang tuk dapatkan harga #promosiraya ni sebelum terlambat.

Promosi bermula dari 1-31 julai 2014. 
Berminat boleh whatsapp  (+60) 0139598562
MARLINE KLETUS
marlinekletus@gmail.com

BUKA PUASA @ PROMENADE HOTEL

Dua hari lepas aku dan kawan kawan keja gi berbuka puasa di Cafe@7, Promenade Hotel Tawau. Macam biasa perancangan awal tapi tak rapi. Nak pergi hari rabu tapi tak booking seat hahaha macam hotel mak pak kitorang. Cari no fon hotel jumpa, terus kol minta book kan seat kami. Syukur ada lagi kosong. Tu pun dia kata kalau lebih dari 4 orang kami kena duduk separate.

Kul 6 lebih dah sampai. Perut dah berkeroncong ceittt aku tak puasa plak yang over. Buka puasa 6.26pm. Buffet dia not bad. Berbaloi dengan wang ringgit yang nak dibayar. Makan sampai terbelahak. Seusungguhnya Cafe@7 ni tak pernah mengecewakan kitorangdengan hidangan buffet ramadannya.










Semua kat atas ni aku yang makan. Hahhh sedapkan. Aku dah cakap memang berbaloi baloi dengan harganya. Ada rojak dan salad tapi aku tak ambik full dah oiii.



Ni kawan aku amik pastu suruh kami rasa tapi aku tak sempat rasa dah habis kawan aku lantak. Rasa dia macam tiramisu.

So orang Tawau yang masih tercari tempat nak berbuka aku memang syorkan sangat sangat gi di sini. Makanan tip top, servis tip top.

Friday, July 4, 2014

Hari Guru 2014 - Kembali ke Sekolah

21 hb aritu sekolah aku baru buat sambutan hari guru. Bukan tak nak buat on time tapi keadaan tak mengizinkan. Budak exam pastu Tawau jadi tuan rumah sambutan peringkat negeri dan ada sebahagian guru dari sekolah aku terlibat. Postpone punya postpone tarikh ni je yang ngam. Memang ramai yang berbunyi tapi nak buat camana.

Tahun ni tema kami 'Kembali ke Sekolah' so apa lagi kena la guru guru semua pakai baju sekolah. Nak tak nak ramai yang gi beli baju sekolah baru dan ada juga yang pinjam pelajar punya. Bagi yang ada adik atau anak buah macam aku harus la kuasa meminjam digunapakai. Syukur ada adik sepupu yang bersaiz lebih kurang macam aku dapat save bajet huhuhuh. Tang kasut aku belasah pakai kasut TOMS aku warna hitam. Ada bebudak tegur aku macam wajah budak umur 15 tahun bila pakai macam ni. Tak kelakar okeh.

Program berjalan dengan lancar. Aku AJK makanan tapi aku rasa macam suma benda pun aku buat dengan AJK2 yang lain.Takpe janji program berjalan dengan lancar. Pengetua puas hati kira ok la tu kan.

3 orang yang tak duk diam di hari kejadian. kejap ke sana kejap ke sini.
selfie

Aku panggil anak anak murid nak amik pic bersama. Kenangan pakai baju sekolah terimbas  memori 14 tahun lalu. Rasa macam masih muda remajah.


Aku suka pic ni ntah napa. Jiwa muda gitu.

Tengok anak murid aku ni. Sempat minta cikgu dia tolong snap pic berdua dengan classmate dia. Bukan couple, buat kenangan kata, tapi apsal dia tak minta pic ni dengan aku.

Games yang ada. Banyak tapi aku kan bizi tak sempat snap game  game yang lain.
Sedut kak jangan tak sedut. Kalau aku konfem lepas. Nafas pendek.
Tarik tali antara guru pagi vs guru petang. Guru petang kalah wakakakakaka


Saat yang paling best MAKAN time. Tuk makanan kami cater dari catering yang kami dah biasa. Bekas cikgu kat sekolah ni juga so senang la nak runding harga. Makanan dia memang superb aku tak nafikan.


Orang Tawau yang berminat nak amik katering ni fully recommended by me.


Yummylicious.
Kek ni pengetua sekolah yang sponsor. Terima kasih.

Memandangkan VIP tak ramai yang datang so kami pun duduk la kat round table yang kosong.  Ni antara lauk kami pada hari tu. Ingatkan tak cukup, lebih lagi ada la. Siap tapau bawa balik rumah.



Perut kenyang hati gembiara. Mula la sesi bergambar. Macam tak caya pun  ada bila mana ramai juga rakan kerja yang beri sokongan dengan memakai pakaian sekolah macam ni. Terharu.

Wednesday, June 18, 2014

Short update

Minggu ni persekolahan baru bermula tuk semester 2. Buka- buka sekolah dah mula training tuk sukan tahunan. Sukannya minggu depan 26hb tak ke haru dibuatnya tu. Seminggu je trainingnye. Bajet bebudak ala-ala atlet gitu yang stamina dah cukup dah tu. Tahun ni buat pertama kalinya aku jadi pengolong ketua rumah sukan tuk sidang petang. Bertahun aku selalu diberikan tugas ajar budak kawad tahun ni aku tukar angin latih budak tuk acara padang. Sesekali tukar angin tak salah kan.

Tu kisah sukan sekolah.

Hari sabtu ni pula kami ada sambutan hari guru peringkat sekolah. Hah gelak...gelak...tau la dah sebulan berlalu tapi takpa. Yang penting ada sambutan dan bila ada sambutan mesti ada makan-makan kan. Part makan tu yang best. Tak sabar okeh. Tema tahun ni Back to school tapi ntah la ada tak yang nak pakai baju sekolah nanti ni. Sebab dengar ada yang tak nak ikut tema. Emmm tak faham la. Apapun kita tunggu hari kejadian ye.

K la sekian update saya.

Monday, June 16, 2014

Rezeki

Terharu. Sedih. Gembira. Macam-macam perasaan ada time ni. Apapun sujud syukur sebab aku rasa hari ni hari bertuah aku kot. Sebelum gi keja dari keja dari ketua bidang aku suruh jumpa dia bila dah sampai. Berdebar-debar. Fikiran melayang mungkin akak aku ni nak bagi keja tuk peningkatan akdemik kot. Sekali jumpa dia hulur kain pasang...bukan kain biasa tau. Kain sutera siap ada batu lagi. weehooooo....tu tanda dia hargai jasa kami yang bekerja time cuti sekolah aritu. Ala small matter je tu kak. Lagipun cuti tak buat apa pun so kelas tambahan ni tak bagi masalah.

Ok setel pasal kain tu.

Hari pertama sekolah so agak pening sikit. Bukan pening apa tapi biasa la even budak pun kalau dah cuti lama-lama nak tarik minat dia tu kita pun macam nak berchenta. The same goes to myself. Masa rehat tengah santai kat meja keja tetiba ada sorang akak ni (kawan keja)  hulur plastik kat aku.

Blur.

Bila buka...ya ampun Oat Choco rupanya. Dah la sebelum tu amik sebungkus dari kawan yang letak bendalah tu kat atas meja dia, ni ada plak yang gi hulur. Ooo...indahnya dunia. Tu belum lagi semalam ke Instar sebab nak beli oat choco tapi bila sampai sana habis. Takda stok. Kecewa tak payah cakap la. Terus beli snek lain tuk sedapkan hati.

Bila dekat nak balik sorang lagi akak hulur kacang masin Malaysia Airline. Yippiiieeeeee....macam kanak-kanak dah aku rasa. Terus rasa murahnya rezeki aku hari ni. Walaupun bukan dalam bentuk wang tapi aku tetap bersyukur. Bukan senang nak dapat perasaan macam ni.


Sedih weh sedih. Betul kata orang memang rezeki setiap di antara kita tak sama. Bila dapat macam ni kita kena lah bersyukur dan berterima kasih. Terima kasih kakak-kakak ku.

Serius aku tak pernah dapat rezeki yang bertalu-talu macam harini. Satu per satu datang tanpa diduga. Rasa macam nak nangis pun ada.

4 hari yang lepas aku ada dapat juga sepasang kain dari kawan yang baru balik dari KL. Terima kasih kawan. Nampak gayanya total kain pasang aku yang belum berjahit dah bertambah ke 5 pasang. Tukang jahit aku tak balik lagi dari KL camana nih. Agak-agak berapa lama lagi kain ni kena perap kat dalam bilik aku?


Ya Tuhan aku mohon biarlah aku sentiasa dimurahkan rezeki dan berilah semoga aku juga  sentiasa ringan tangan untuk memberikan rezeki kepada orang yang memerlukan.

Tuesday, June 10, 2014

Eva Madeline's 1 year birthday

29mei aritu genapla setahun umur anak sepupu aku. Kebetulan time tu kami di Sugut so boleh celebrate sekali. Sepupu dah bajet nak buat ala kadar tapi memandangkan ada seekor kambing yang ditumbangkan maka haruslah panggil sekali dengan rakyat jelata sekalian.

Duduk di estet so banyak sikit tenaga manusia yang boleh dikerah. So aku just bantu sumbangkan angin dalam badan tuk tiup belon. Walaupun aku fobia tengok belon pecah tapi mana boleh kalah dengan budak kecik yang selamba tapir tiup belon besar-besar. Jadi harus aku kontrol cute time tu.hehehe...

Majlis mula malam. Ramai juga budak-budak yang hadir, memang meriah la. Kek siap ada 2 biji 1 kami bawa dari Tawau dan 1 kali sepupu order dari Sandakan. Tahan juga semalaman kek tu dalam freezer. Rasa tetap power especially yang kami bawa dari Tawau tu.

Jom layan menu hari jadi tu.


 

 







Ni kek yang kami bawa all the way from Tawau...Chocolate Yam ordered from Estrella's Homemade Cafe.Rasa memang superb...kalau tak caya try makan tengok. Sedap tak sedapnya. Tapi yang paling aku tak boleh terima tu nama kat atas kek tu hah nampak tak nampak tak entah dari mana tah datang nama Emilia tu konpius jap mak birthday girl. Aunty Eva boleh tak tau nama anak buah sendiri. hantuk kepala kat dinding.


Ce tengok birthday girl tu. Sabar jak la. Budak ni pesen yang cepat rimas lagi-lagi kalau panas hah amekaw. Kena lagi pakai baju camtu makin jadi la pe'el dia. Nasib baik kek ada 2 jadi abang nak interframe pun takpe kalau tak ntah sapa yang birthday pun tak tau. Belum potong pun abang dah calit cream yam tu.

Hye my name is EVA MADELINE and i am 1 year old. kan cute macam ni adik. Mood tengah ok senang la nak nampak dia senyum. Tu belum ko acah dia suruh dia buat muka jelek terus dia mimik muka jelek tu.

Dulu masa budak ni lahir mata sepet kitorang yang bingung apsal mata macam cina ni. Ikut belah bapak dia kot orang Rungus. Bila dah besar hah habis luas bukaan mata tu.

Sunday, May 18, 2014

GODZILLA & DINNER

Lagi 2 minggu menuju ke cuti sekolah jadi faham-faham la kalau dah dekat mau cuti kerjaa pun semakin berlambakan menjerit minta disiapkan. Aku ada satu keja dari last month tak siap-siap...malassss oiii. Paper work tuk program peningkatan akademik. Sabar ya esok aku siapkan pastu tunjuk kat bos. Apa yang perlu setel dalam masa tak sampai 2 minggu adalah menanda kertas exam. Hah yang ni rutin. Suka tak suka, ganemar tak gemar kena wat juga. Kalau tak siap tanda, aku yang kena siap dengan bos besar. Tak nak aku koserrrrrr.

Keja bertimbun tapi aku ada masa lagi gi berjoli. Stress weh duk menghadap keja je setiap hari. Otak pun dah naik jammed dah ni. Rasa nak hempuk kepala kat dinding bagi hilang tepu boleh. Petang tadi gi ronggeng dengan colleague tengok movie Godzilla. Colleague aku ni memang perangai macam ni asal nak gi tengok wayang mesti ajak aku gi sekali. Best tak best belakang kira yang penting ada orang yang dia boleh ajak tengok sekali. Kena plak dengan aku yang c ratu hangguk hah sesuai la sangat. Tengok movie bertiga kali ni.

Gojira (ikut cara sebuta Serizawa) ni citer ni kira ok la bagi aku.
Faham juga la.
Takde la sampai aku kebosanan.
Tak menguap langsung padahal dari rumah rasa nak tido aje.
Dah terkena sampuk Gojira gamaknya.

Lepas movie awal lagi.Gi isi minyak pastu kawan ajak gi rumah jap nak buka contact lens.
Jenis mata kering so dia rasa tak selesa nak pakai lelama.
Duk berejam dalam bilik air contact lens tu payah nau nak keluar.
Pakai eye drop dah tu.
Kensel.
Sambung pakai gi dinner plak.

Pasal dinner ni dah plan baik punya since jumaat dengan colleague (orang lain plak)
Petang sebelum keluar hujan lebat.
Member siap whatsapp kata tak jadi nak gi dinner sebab tempat tu akan tutup kalau hujan.
Cuak.
Sekali lepas tu cuaca kembali panas terik.
Syukurrrrr
Plan berjalan dengan lancar.

Colleague aku duk canang tempat ni memang best. Dia je dah pergi 4 kali. 4 kali okeh. Terkesima jap. Kitorang terus jumpa kat tempat tu. Nak tau tak kat mana...jeng...jeng...jeng....Roof Garden Cafe LA Hotel a.k.a Rooftop.
At first kami pilih tempat yang memang paling top sekali time tengah tunggu order, hujan turun. Seyes aku cuak. Mujur ada tempat kat bahagian bawah. Time ni tak ramai orang sampai lagi.

Suka la dengan tempat ni rooftop katakan.
Cosy.
Ni sebelum hujan.
Bila hujan turun terus pindah ke sini.


Colleague. Ada seorang lagi tak nak digambar. Alasan dia dah tua.
Kalu ko dah tu habis aku ni still young ke????




Red bean smoothie
RM 14
Ni memang faveret aku.
Pantang nampak tulisan red bean dalam menu konfem nak.
Orange juice 
RM 12
 
Spaghetti Carbonara 
RM 14.60
Nampak tak nampak takkkk
Kuah spagheti carbonara tu sangat yummeh.
Tak tipu.
Kalau makan kat pizza kering gila kuah tu.
Yang ni kira kuah banjir
Tomyam seafood 
RM 12.60
 
Grill steak with barbeque 
RM 35.60
Ni kawan chinese yang order.
Siap puji macam yang dia pernah makan kat England dulu.
Mashed potato dia sangat sedap katanya.

Overall kitorang sangat berpuas hati makan kat sini.
Harga tu standard la kan.
Nak kata mahal tapi dengan makan yang dihidang kira berpatutan.
So pada sesiapa yang datang ke Tawau tempat ni memang amat disyorkan tuk pergi.(tak dapat apa pun promote macam ni)

Ni kisah semalam aku.