Followers

Google+ Followers

Friday, June 10, 2011

melawat cuzen yang sakit

Fuh kemarin dapat perkhabaran yg one of my cuz masuk Hospital Tawau.tu pun nasib baik mak gi hantar jiran ke hospital dan terserempak dengan mereka.btw cuz aku ni duk kt Lahad Datu tapi kene refer kt hospital ni.rupanya my cuz ni merupakan salah sesorang survivor breast cancer.sedih kan....Cuz aku ni pompuan dan ada anak sorang baru berusia 10 tahun.aku pun bru 1st time met her daughter.so cute la.chubby gitu.

But for this time dia kena diagnose menghidap sakit paru paru berair.tadi time lawat rasa nak nangis pun ada juga.bukan apa tapi tengok dia sangat sangat sukar bernafas.kena pakai bantuan oksigen lagi.boleh imagine tak.kalau lihat dari mata kasar mesti orang kata dia mengalami lelah yang kronik sebaliknya tak.penyakit dia ni dah kira kronik la coz bila dah tebuk yang keluar bukan cecair biasa tapi nanah.OMG.

Menurut adik sepupu, masa mula mula sakit dulu, his sis dah pergi wat check up kt HLD tapi dorg kata takda apa apa.dan benda yang sama berulang.sakit my cuz makin menjadi.dekat 3bulan juga la then dorang gi check semula baru dorang cakap kena paru paru berair.dekat 3 bulan tu juga la my cuz tak tidur baring sebaliknya tidur secara duduk je.bila baring rasa macam oksigen tak masuk kat dalam paru paru.sengsara betul kan.tu yang kene refer pakar kat hospital tawau petang kemarin.

Syukur juga her hubby ada kenal sorang doktor kt sini then bila dorang wat X-ray memang paru paru belah kiri my cuz da diselaputi dengan cecair.so petang tu juga lepas kena warded terus kena tebuk kat tepi belah kiri (bahagian belakang) tuk keluarkan cecair.semalam je penuh sepeket.petang tadi masa lawat dah penuh setengah peket.banyak gila dowh.

Hari ni gi lawat dia langsung tak boleh nak bercakap.kitorang cakap pun dia hanya mampu angguk dan angguk.bantuan oksigen tu pun tak lepas dari mulut.sampaikan nurse tanya makan ubat tadi jam berapa pun jawab pakai bahasa isyarat.tapi aku tau cuzen aku ni seorang yang tabah dan kuat semangat.kalau dia boleh melawan penyakit kanser mesti dia boleh melawan penyakit ini.

ni katil my cuz

jiran yang mak hantar ke hospital

p/s berharap dan berdoa semoga my cuz cepat sembuh dan dapat berkumpul bersama keluarganya.

No comments: